Corner kick rules: can a corner go straight in?
Understand a direct goal, the ball becoming live and why a corner is not already a scoring event.
A goal can come directly from a corner
IFAB Law 17 permits a goal directly from a corner kick into the opposing team's goal. If it directly enters the kicker's own goal instead, the restart is a corner for the opponents. The direction matters.
A corner award itself does not change the score. In a hypothetical 0-0 match, the attacking side receiving a corner still needs a valid goal before the scoreboard becomes 1-0.
The restart has a procedure
The ball must be stationary in the relevant corner area. It is in play when kicked and clearly moves; it does not need to leave the corner area first. The corner flag must not be moved.
Opponents must remain at least 9.15 metres from the corner arc until the ball is in play. After taking the kick, the kicker cannot play it again until another player has touched it.
Not every corner follows a defender touch
The usual boundary case involves the whole ball crossing the goal line after last touching a defender, with no goal scored. Current rules also specify corner restarts for certain delay offences. The label alone need not prove a blocked shot.
ScoreZaap separates the corner event from any later goal. Wait for the confirmed scoring decision if a ball curls directly into the net. This guide covers the basic restart rather than a disputed goal in an unseen match.